Stress door werk, een veel voorkomend probleem!

Stress op de werkvloer, wie heeft daar nu niet mee te maken gehad. Een deadline die niet afkomt, een gemiste afspraak of enige spanningen tussen collega’s. Stress op het werk kan vele verschillende oorzaken hebben en is soms onvermijdelijk. Toch is teveel stress niet goed voor een mens. Sterker nog, het kan leiden tot verschillende lichamelijke en geestelijke klacht. Hoog tijd om stress op te werkvloer dus flink te verminderen met hulp van onderstaande tips.

Spreek je uit

Communiceren is voor veel mensen lastig, zeker als we wilt vertellen dat je het misschien ergens wel niet mee eens bent of dat jij er anders over denkt. Doordat dit als lastig wordt ervaren kropt de werknemer het gevoel juist op wat juist zorgt voor een negatief gevoel en niet alleen voor jou. Als jij je ergens negatief over voelt, niet lekker in je vel zit, zullen je collega’s dit ook opmerken. De kans bestaat niet alleen dat je werkprestaties er misschien onder te lijden hebben maar ook de band met collega’s. Om stress bij jezelf te vermijden kan je het beste zo vrij mogelijk praten over de dingen die je dwars zitten. Lucht je hart en je zult merken dat je last al snel van je schouders verdwijnt.

Durf te ontspannen

Werken is inspanningen leveren. Je moet presteren om werk af te krijgen en om je planning tijdig af te ronden. Dit is uiteraard een noodzaak en deel van het dagelijks leven. Om deze inspanningen te kunnen blijven leveren moeten er echt ook momenten zijn waarop je kan en mag ontspannen. Zonder ontspanning geen inspanning en vice versa. Ontspanning is dus eigenlijk even belangrijk als inspanning. Wanneer je deze ontspanningsmomenten in kunt lassen? Neem je werk allereerst het liefst nooit mee naar huis. Uiteraard kan het een keer gebeuren maar maak er zeker geen dagelijks ritueel van. Werken hoort te gebeuren op het werk en zodra je de deur achter je dicht trekt moet je het werk ook kunnen loslaten. Dit is meteen voor jou een stukje ontspanning. Ook tijdig pauzes nemen en na het werk kunnen genieten van een heerlijk hapje of drankje hoort bij ontspanning. Sommige werknemers vragen zich wel eens af; “wanneer ben je alcoholist?”. Ben je al alcoholist als je iedere dag twee of drie wijntjes drink? Dit kan maar dit is zeker niet altijd het geval en per persoon zeer verschillend. Wanneer jij het gevoel hebt dat je niet meer zonder deze wijntjes kan, dan doe je er goed aan om eens verder te informeren.

Lach en geniet

Ondanks dat je op de werkvloer flinke inspanningen moet leveren is het ook een plek waar je moet kunnen genieten. Genieten van het werk wat je doet en de collega’s die je om je heen hebt. Maak het gezellig op je werk en draag zelf bij aan een goede sfeer. Op deze manier wordt de manier waarop er wordt gewerkt als veel minder stressvol. Een goede basis is het halve werk, ook wat betreft het verminderen van stress.